TCMB enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ilk enflasyon raporu yeni başkan Fatih Karahan tarafından sunuldu.
Karahan’ın sunumunda öne çıkan sözler şunlar oldu:
Hafize Gaye Erkan’a görev süresi boyunca yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederiz.
Enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.
Enflasyon hedeflerimiz ile uyumlu seviyelere ulaşana kadar mali sıkılığı sürdürmeye kararlıyız.Enflasyon görünümünün bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.
Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz.
Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu varsaydığımız patikaya indireceğiz ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacağız.
Enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Küresel ölçekte önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazandı.
Gelişmekte olan bazı ülkelerde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimleri de sürüyor.
Merkez bankalarının kademeli olarak indirim süreçlerine devam edeceği ve küresel ölçekte finansal sıkılığın korunacağı tahmin ediliyor.
Sıkılaştırma adımlarımızla Türkiye’de talep istikrar kazanmaya başladı. İç talebin enflasyonla mücadeleye doğru ilerlemesini sağlamak amacıyla parasal duruşumuzu korumaya kararlıyız.
Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı.
Ocak ayı verileri dış ticaret dengesinde iyileşmeye işaret etti.
Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesi nedeniyle cari dengede iyileşme gözlendi. 2024 yılında iç talepteki istikrarla birlikte cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini düşünüyoruz.
Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama olsa da katılık devam ediyor.
Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bileşeni kiralardır.
Sıkılaştırmanın ardından büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığı görülüyor. Konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması kira ve hizmet enflasyonu yoluyla enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak.
Enflasyon beklentilerinin düzeyi ve dağılımında önemli iyileşme gözlenmiştir.
Ocak ayında hizmet grubundaki artış beklentimizin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Bunda asgari ücret artışının beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili oldu.
Enflasyonun ana eğilimi beklediğimizden daha hızlı geriledi. Ancak ana trende yönelik riskler mevcut. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğiz.
Zorunlu karşılıklarla 1 trilyon TL’nin üzerinde likidite kısırlaştırıldı.
Enflasyonu düşürmek için gereken mali sıkılık düzeyine ulaştığımıza inanıyoruz. Bu seviye gerektiği ölçüde korunacaktır.
Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma olması durumunda mali sıkılık gözden geçirilecektir.
TL mevduat faizleri yeniden yükselişe geçti. TL mevduata geçiş devam ediyor. Ancak Ocak ayında TL hisselerindeki artışın yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu tekrar hızlandıracağız.
Kredi büyümesinde aşırılığa izin vermeyeceğiz.
Getiri eğrisinde normalleşme gözleniyor.
Sermaye girişlerinde güçlü bir artış gözleniyor. Sermaye akımları Ocak ayında ivme kaybetse de olumlu seyrini sürdürdü. Bunun sonucunda rezervlerdeki güçlenme devam etti. Piyasa koşullarını izlemeye ve rezervlerdeki iyileşmeyi sürdürmeye devam edeceğiz.
2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi korundu. 2024 yıl sonu varsayımı yüzde 36, 2025 yıl sonu varsayımı ise yüzde 14 seviyesinde kalıyor. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları 2024 için yüzde 30 ve 42’ye, 2025 için ise yüzde 7 ve 21’e karşılık geliyor.
Enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 seviyesinde tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor.
– Sunumla ilgili haberler anında güncellenecektir. Sunumu takip etmek için Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz.