Haber

Pakistan’daki seçimlerde eski başbakanların partileri öne çıkıyor

Pakistan’da, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi olan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) tarafından desteklenen bağımsız adaylar Ulusal Meclis’teki yarışa liderlik ederken, Pakistan’ın lideri bir diğer eski Başbakan Navaz Şerif’tir. Müslüman Birliği-Navaz (PML-N). Bunun “en büyük parti” olduğunu belirterek, bir koalisyon hükümeti kurmak için Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilawal Butto Zardari ile bir anlaşmaya vardığını açıkladı.

Pakistan’da 8 Şubat’ta Ulusal Meclis ve il meclisleri için yapılan seçimlerin sonuçları gelmeye devam ediyor. Paylaşılan bilgiye göre, 266 sandalyeli Ulusal Meclis’teki 250 sandalyenin 99’unu, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi olan Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) bağımsız milletvekilleri kazandı. Eski Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) 71 sandalye kazanırken, Bilawal Butto Zardari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi (PPP) 53 sandalye kazandı.

Khan’ın hapishanedeki “zafer” konuşması

2018’deki son seçimi kazanan eski Başbakan Khan’ın partisi PTI’nin desteklediği bağımsız adaylar, Ulusal Meclis seçimlerinde PML-N ve PPP’ye göre öndeyken, Khan’ın hapishanede yapay zekayla oluşturduğu konuşması ortaya çıktı. sosyal medya hesabında paylaştı. Khan, 94 saniyelik videoda “PTI’nin baskıya meydan okuduğunu ve ezici bir zafer kazandığını” iddia etti.

Khan’ın partisinin daha önce seçimlere katılması yasaklanmıştı.

Şerif: “En büyük parti PML-N oldu, koalisyon görüşmelerine başlayacağız”

Dün gece Lahor’da kalabalığa seslenen eski Başbakan Navaz Şerif, partisinin seçim sonuçlarına göre ülkenin “en büyük partisi” olduğunu belirtti. Şerif, “Bu ülkeyi girdaptan çıkarmak bizim görevimiz. Bağımsız olsun parti olsun kim göreve gelirse gelsin, sahip oldukları otoriteye saygı duyuyoruz. Onları yanımızda olmaya ve bu yaralı milletin yeniden ayağa kalkmasına yardım etmeye davet ediyoruz.” ” Şerif, partisinin mutlak çoğunluğu elde edememesi üzerine koalisyon hükümeti kurma görüşmelerine başlayacağını söyledi.

Khan, partisini ortadan kaldırmak için uygulanan baskının arkasında ordunun olduğunu belirtirken, analistler ve muhalifler Şerif’in ordu tarafından desteklendiğini ifade ediyor.

Şerif ve Zerdari koalisyon konusunda anlaştı

Pakistan medyası ve parti kaynaklarından bugün edinilen bilgiye göre, PML-N lideri Şerif ve PPP lideri Bilawal Butto Zardari, Ulusal Meclis ve Pencap Meclisi’nde koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı.

ABD, İngiltere ve AB’den seçim soruşturması çağrısı

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamalarda, Pakistan’ın oy verme ve oy sayma sürecine ilişkin endişeler dile getirilirken, bildirilen usulsüzlüklerin araştırılması için davette bulunuldu. Parti çalışanlarının gözaltına alınması da dahil olmak üzere usulsüzlük ve müdahale iddialarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurguladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın eleştirilerine yanıt

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, diğer ülkelerin seçimlere müdahale edildiği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada, “Pakistan’da 8 Şubat 2024 tarihinde yapılan genel seçimlere ilişkin bazı ülke ve kurumların açıklamalarını dikkate aldık. Bu açıklamalar, Pakistan’ın başta önemli güvenlik tehditleriyle uğraşırken genel seçimleri barışçıl ve başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini göstermektedir. dışarıdan desteklenen terörizmden kaynaklanmaktadır.” İnkar edilemez bir gerçeği görmezden geliyor. Bazı sözlerin doğruluk payı bile yoktur. Ülke genelinde internet kesintisi yaşanmadı. Seçim günü terör olaylarını önlemek amacıyla 1 gün boyunca sadece mobil hizmetler durduruldu. Pakistan, istikrarlı ve demokratik bir toplum inşa etme taahhüdünün bir parçası olarak seçimleri düzenledi. Arkadaşlarımız yaptı Her ne kadar tavsiyelerine değer versek de seçim süreci tamamlanmadan olumsuz yorumda bulunmak ne yapıcı ne de objektiftir. Pakistan demokratik yönetimi inşa etmek için çalışmaya devam edecek. Her seçim ve barışçıl iktidar değişimi bizi bu hedefe daha da yaklaştırıyor. Bunu başkalarının dile getirdiği kaygılardan dolayı değil, halkımızın arzusundan dolayı yapıyoruz. “Ve bunu kurucu atalarımızın vizyonu olduğu için yapıyoruz.”

Seçim gününde 51 saldırı, 12 ölüm

Pakistan ordusundan 8 Şubat’ta yapılan açıklamada, seçim günü ülke genelinde 51 terör saldırısı gerçekleştirildiği duyuruldu. Saldırılarda 10 güvenlik görevlisi ve 2 sivil olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği, 39 güvenlik görevlisinin de yaralandığı bildirildi. Operasyonlarda 5 “terörist”in öldürüldüğü belirtildi. Ayrıca 6 bin oy noktasında 137 bin askerin görevlendirildiği ve şiddeti önlemek için 7 bin 800’den fazla Hızlı Müdahale Gücü (QRF) ekibinin sahada olduğu kaydedildi.

Khan’ın hükümeti düşmüştü

2018’deki son genel seçimi kazanan İmran Han’ın hükümeti, 10 Nisan 2022’de parlamentoda yapılan güven oylamasında 174 “hayır” oyu ile düştü. Mecliste yapılan oylamada, kardeşi Şahbaz Şerif 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif, çoğunluğun desteğiyle başbakan seçildi ve Ağustos 2023’e kadar görevde kaldı. Daha sonra Anwaarul Hak Kakar, 2023 yılına kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin başbakanı oldu. genel seçim.

Han seçime 1 hafta kala 3 kez hapis cezasına çarptırıldı

Pakistan’ın Ağustos 2018’den parlamentoda güvenoyu kaybettiği Nisan 2022’ye kadar başbakanlık yapan 71 yaşındaki İmran Han, seçimlere 1 hafta kala 3 farklı davadan hapis cezasına çarptırıldı. Khan, 30 Ocak’ta devlet sırlarını ifşa ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 10’ar yıl, 31 Ocak’ta ise kendisi ve eşi Büşra Khan, karıştığı yolsuzluk davasında 14’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Başbakanlık döneminde aldığı hediyelerin detaylarını açıklamadığı ve hediyeleri sattığı gerekçesiyle yargılandı. Khan ve eşi, 3 Şubat’ta yasa dışı evlilik yaptıkları gerekçesiyle ayrı ayrı yargılanmış ve 7’şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Khan hakkında açılan davaların ardından mahkemenin çıkardığı tutuklama emri üzerine 5 Ağustos 2023’te cezaevine gönderildi. – İSLAMABAD

habersaricakaya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu